Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Колумбія нібито обмежить показ українського контенту в TikTok через «пропаганду ЗСУ»

Російські джерела, посилаючись на деякий «новинний сюжет», поширюють інформацію, що уряд Колумбії планує обмежити показ TikTok-відео з України через «романтизацію війни» та «пропаганду ЗСУ». Так, у відеосюжеті йдеться, що TikTok-відео з України нібито створюють у колумбійської молоді спотворене романтизоване сприйняття війни, що нібито спонукає їх масово долучатися до Інтернаціонального легіону ЗСУ.      

Однак ця інформація є фейковою, пишуть у проєкті StopFake. Відеосюжет, який поширюють росіяни, є сфабрикованим. Зловмисники використали фірмовий стиль і логотип колумбійського видання City Noticias TV для створення фейку, однак не врахували, що видання публікує контент не англійською, а винятково іспанською мовою. Ні на сайті, ні в соцмережах медіа немає цього сюжету. Подібних новин також немає на сайтах колумбійських Міністерства інформаційних технологій та комунікацій і Міністерства національної оборони, а також в будь-яких авторитетних іспаномовних чи англомовних медіа.

Зрештою, «факти» з відео суперечать реальності та здоровому ґлузду. Наприклад, у сюжеті йдеться, що середній вік колумбійців, що долучаються до українського війська, знизився з 22 до 18 років у зв’язку з впливом TikTok. Проте це — вкрай малоймовірно, адже 18 років є мінімальним віком для вступу до Інтернаціонального легіону.

Навпаки, переважна більшість колумбійців у складі української армії є ветеранами з бойовим досвідом — про це писала низка видань, що досліджували мотивації громадян Колумбії до вступу в Інтернаціональний легіон. Відповідно, долучитися до війни з Росією таких досвідчених бійців спонукає не романтизоване сприйняття війни, а гідна фінансова компенсація. 

Раніше ми фіксували низку вкидів російської пропаганди на тему колумбійських громадян у лавах Інтернаціонального легіону. Наприклад, аналізували фейк, що тіло полеглого колумбійського бійця Майкла Рамірезі Фіно з Інтернаціонального легіону буцімто повернули родині «без внутрішніх органів».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join