Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Брехня про те, що понад 60% «іноземних найманців» у складі ЗСУ повертаються додому з інвалідністю

У мережі поширюють інформацію, що більш ніж 60% іноземців, які воювали в лавах ЗСУ, нібито отримали важкі каліцтва під час бойових дій у період з 6 серпня до 1 жовтня. Як «доказ» цьому пропагандисти додають інфографіку з логотипом Statista, на якій зазначені дані про частку «іноземних найманців», які нібито отримали інвалідність, з розбивкою по країнах. Дані хронологічно збігаються з операцією ЗСУ в Курській області. Зрештою, під інфографікою пише, що джерелом цих даних є Інститут вивчення війни (ISW) — американський аналітичний центр, який спеціалізується на дослідженнях сучасних збройних конфліктів, зокрема російської агресії проти України.

Скриншот StopFake

Проте насправді ця інфографіка, найімовірніше, була сфабрикована. Про це повідомляють у проєкті StopFake. Насамперед Statista — німецька онлайн-платформа, що спеціалізується на збиранні та візуалізації даних. Попри те, що там справді відстежують події в Україні, Statista ніколи не публікувала саме цієї інфографіки. Журналістам StopFake не вдалося знайти на їхньому сайті або в їхніх соціальних мережах хоч якусь інформацію про «іноземних найманців» («mercenaries») в Україні.

StopFake також звернувся до аналітичного центру ISW, щоб з’ясувати, чи публікував він дані про кількість постраждалих іноземців, які воюють за Україну. Еван Мур, заступник директора ISW з міжнародних відносин, у відповідь на запит StopFake повідомив, що статистика, яку поширюють у мережі, не була підготовлена ​​ISW і не відображає його оцінки та погляди. Усі матеріали ISW доступні на офіційних ресурсах.

«Ми знаємо про графічні зображення, створені третіми особами, які нібито посилаються на Інститут вивчення війни для просування інформації та/або оцінок, які ISW не робив», — сказав представник аналітичного центру. 

Російська пропаганда регулярно поширює дезінформацію про так званих іноземних найманців у лавах ЗСУ. Так, раніше ми аналізували фейкову інформацію про премії для російських військових за ліквідацію «іноземних найманців» у складі ЗСУ.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join