Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Базу даних «Резерв+» нібито продають у даркнеті

У соціальних мережах, зокрема у Threads, поширюють фото, на якому нібито зображені дані зі «злитої» бази даних «Резерв+». Вона містить інформацію про 1 млн людей, і її вже начебто продають на чорному ринку. 

Скриншот VoxCheck

Насправді це ― фотофейк, пишуть фахівці з проєкту VoxCheck. Якщо уважно розглянути скриншот, то можна помітити неточності, що вказують на фейковість «злитої бази даних “Резерв+”». 

Наприклад, у стовпці «військове звання» можна побачити такі звання як «старшина», «прапорщик» та «старший прапорщик», проте їх давно скасували в Україні, з жовтня 2020 року діє інший перелік звань. 

Також «таблиця» містить помилку, де написано «в/с строк служби». Навіть якщо це справді механічна помилка, то українською правильно буде «термін служби». Існують і помилки в оформленні. Наприклад, найменування військової частини вказане по-різному: як разом із приписом «в/ч», так і лише код частини. Деякі прізвища повністю написані великими буквами, тоді як інші — ні. Також помітний різкий перехід між стовпцем з іменами та номерами телефонів. 

Зрештою, за ІПН фактчекери з VoxCheck встановили, що частина осіб у переліку є старшою 60 років, і відповідно, їм не потрібно оновлювати дані, адже з військового обліку їх знято. Це можна перевірити за допомогою Порталу державних послуг та внесенням ідентифікаційного коду з «таблиці». А ще незрозуміло, чому адреси та номери телефонів розмили, адже якщо дані правдиві та вже «злиті» в даркнет, то немає сенсу їх приховувати.

Фото начебто злитої бази даних «Резерв+». Джерело: VoxCheck

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join