Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Як RT Balkan поширює російську пропаганду в регіоні

Завдяки контролю сербського уряду над медіа та сприятливому політичному середовищу RT (колишній Russia Today) використовує свій офіс у Белграді для адаптації кремлівських наративів і поширення їх по всьому південно-східному регіону Європи. Організація «Репортери без кордонів» (RSF) у своєму роз’ясненні про діяльність RT Balkan закликає Європейський Союз та його держави-члени притягнути Сербію до відповідальності за те, що вона надає платформу цьому відео.

У вересні 2024 року RSF звернулася до RT із запитаннями про мету новоствореного балканського бюро і про його стосунки з російським урядом. RT негайно відповіла саркастично: «Ми створили RT Balkan з єдиною метою — дратувати "Репортерів без кордонів"». Ця відповідь підкреслює провокаційний політичний характер RT, яка позиціонує себе як противагу організаціям, що захищають вільну, незалежну та плюралістичну пресу. Однак така відповідь також свідчить про те, що RT не хоче відкрито розповідати про свої цілі або зв'язки з урядом, що було б очікуваним від справді незалежного медіа.

RT Balkan був офіційно запущений 15 листопада 2022 року як онлайн-мовник і мультимедійний вебсайт сербською мовою. Хоча телеканал так і не запрацював, RT Balkan швидко перетворився на основний інструмент російської пропаганди на Балканах. RT вибрала Сербію через історичні зв’язки, спільну слов'янську культуру та православну релігію, що створило сприятливе середовище для кремлівської пропаганди. Також важливо, що сербський уряд контролює значну частину медіаринку, який використовується для поширення власної пропаганди. RT Balkan застосовує тактики, такі як «відмивання інформації», коли дезінформація, опублікована RT, перетворюється на «новини» й поширюється основними медіа в регіоні. Завдяки своїй присутності в Сербії RT активно підсилює кремлівські наративи по всьому регіону, зокрема через соцмережі та популярні сербські телеканали й газети.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join