Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Newspeak Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «Стіни вільної творчості»

З 2014 року в Росії з ініціативи владних структур почали зʼявлятися так звані «Стіни вільної творчості». У такий спосіб російська влада мала на меті «зблизитися» з художниками-аматорами, які створюють графіті на стінах вуличних будівель, і нібито легалізувати графіті як мистецтво. Однак ідеться не зовсім про «вільну творчість», адже митці, наприклад, у Санкт-Петербурзі повинні були узгоджувати свої стріт-арт проєкти з міською владою. Так вуличне мистецтво перетворилося у вуличну пропаганду. Небажані ж стінописи зафарбовували працівники комунальних служб.

Того ж року в рамках проєкту «Дві тисячі будинків Росії» в російських містах вирішили «прикрасити» дві тисячі стін малюнками на патріотичну тематику. Першим графіті став напис «Крим і Росія — разом назавжди» на фасаді однієї з московських будівель. 

Творчий ура-патріотизм досяг свого апогею 6 жовтня 2014 року – у день народження Путіна. На семи будинках у різних містах Росії з'явилися стінописи з літерами, що разом складають слово «спасибо». Так молодіжний прокремлівський проєкт «Сеть» вирішив привітати свого президента із 62-річчям. У Санкт-Петербурзі, на одному з будинків зобразили, наприклад, гігантську літеру «П» (якій відповідає слово «Пам'ять»). У проєкті «Сеть» таку акцію пояснили «почуттям подяки до президента як “головного архітектора наших перемог”».

Після початку повномасштабного вторгнення «стіни вільної творчості» продовжили своє існування. Наприклад, у Краснодарі на стіні однієї з будівель намалювали майора з Анапи, який загинув в Україні на війні. Як повідомляв Телеканал «Краснодар», місцеві жителі позитивно відреагували на це рішення. 

Ініціатива «Стіни вільної творчості» — це спосіб «приручити» російських вуличних художників-аматорів, щоб ті малювали не «агресивні», а прийнятні для Кремля графіті. Варто зауважити, що не всі стінописи є патріотичними, проте масова поява саме проросійських малюнків свідчить про успішність цього кремлівського проєкту.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join