Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Newspeak Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «президент Білорусі»

Олександр Лукашенко безперервно виконує обовʼязки президента Білорусі з 1994 року до сьогодні. Для тамтешньої влади немає жодного сумніву, що єдиним легітимним і мало не довічним головою держави є і має залишатися Лукашенко. Крайні вибори білоруського президента відбулися в серпні 2020 року. 

Вибори хоч і були визнані владою Білорусі , але не її народом, західними демократіями та Україною в тому числі. Європейський Союз також не визнав легітимність виборного процесу, позаяк він не був «ані вільним, ані чесним». Під час виборів у Білорусі були перебої з інтернетом, у роботі соціальних мереж і месенджерів, а також великих інтернет-медіа. Лукашенко стверджував, що інтернет у країні вимкнули нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 

Самопроголошений президент Білорусі, готуючись тоді до передвиборчих перегонів, заздалегідь «зняв» трьох потенційно сильних опонентів – блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика й дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, а третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Згодом штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами в президенти, об'єдналися та почали просувати кандидатуру дружини блогера Тіхановського – Світлани. Майже одразу після виборів президента вона була змушена покинути Білорусь через погрози й тиск із боку влади.

Після таємної інавгурації Олександра Лукашенка, яка відбулася 23 вересня 2020 року в Мінську, на вулиці білоруських міст вийшли тисячі протестувальників. Одразу після церемонії в центр Мінська почали стягувати військові вантажівки, автозаки й водомети. Трохи згодом там з'явилися бійці в зеленій формі без розпізнавальних знаків, як у Криму у 2014 році. Міліція почала поливати людей з водометів водою, змішаною з помаранчевим барвником. Колишній міністр культури Павло Латушко сказав: «Для нас, громадян Білорусі, для світової спільноти, він тепер ніхто. Прикра помилка історії і ганьба цивілізованого світу».

Ще у 2021 році Володимир Путін та Олександр Лукашенко підписали декрет Союзної держави. Ідеться про наддержавне утворення Росії та Білорусі з поетапно організованим єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним, ринковим та культурним просторами. Вже у 2022 році Лукашенко заявив, що повністю підтримує російську агресію проти України та є союзником Росії в цій війні, яку він, як і Путін, називає «спецоперацією». Самопроголошений президент Білорусі постає перед світом у ролі військового поплічника Путіна та диктатора, підконтрольного Кремлю.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join