Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Ватиканський кардинал нібито звинуватив Дмитра Кулебу в геноциді українців

Російські пропагандисти поширюють у телеграм-каналах сюжет, нібито оприлюднений італійським виданням Il Messagero, у якому ватиканський кардинал Маріо Зенарі звинувачує голову українського МЗС Дмитра Кулебу в «геноциді» власного народу. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що кардинал Зенарі не робив таких заяв, а сюжет не публікувався в жодному італійському виданні.

На відео видно логотип. Пошук цього логотипа в Google Images показав, що він належить італійській щоденній газеті Il Messaggero. Однак це видання не публікувало такого сюжету ні на своєму сайті, ні на своїх сторінках у соціальних мережах. Росіяни часто використовують логотипи відомих медіа для додання своїм фейкам більшої правдоподібності. До того ж, оригінальні відео Il Messaggero мають логотип у правому нижньому куті, а на вертикальних відео логотип не додають взагалі.

Пропагандисти стверджують, що першочергово кардинал Зенарі критикував Кулебу на телеканалі Vatican News. Однак Vatican News — це новинний портал Святого Престолу, який має лише радіо та ютуб-канал, але не має власного телеканалу. На ютуб-каналі Vatican News не було такого сюжету. Остання новина про Маріо Зенарі на сайті Vatican News з’явилася 10 квітня 2024 року і стосувалася життя цивільних у Сирії, тоді як аналізоване відео росіяни почали поширювати 26 квітня.

Крім того, російські дезінформатори змонтували відео з різних, не пов’язаних між собою записів. Наприклад, фрагмент, де кардинал виступає в чорному одязі, взято з його інтерв’ю 2022 року про проєкт «Відкриті лікарні» в Сирії, де він не згадував Україну. Частину відео з Дмитром Кулебою взяли із запису його зустрічі з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто 29 січня 2024 року.

Росіяни також спекулюють на темі змін до мобілізаційного закону, наводячи цитату з допису Кулеби щодо обмеження консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном. Ідеться про оформлення паспортів, які чоловіки від 18 до 60 років тепер можуть отримати тільки в Україні. Однак ці обмеження не стосуються осіб з інвалідністю, батьків дітей з інвалідністю, постраждалих від дій Росії, які виїхали на лікування, тощо.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти намагаються зірвати процес мобілізації в Україні. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки на цю тему.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join