Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В українських шкільних підручниках з історії нібито пишуть, що Гітлер є визволителем України

Пропагандисти поширюють фото нібито українського шкільного підручника з історії для старших класів. У ньому Гітлера названо «німецьким державним діячем і політиком», що звільнив Львівську область під час Другої світової війни. Цю інформацію поширили в анонімних телеграм-каналах іншими мовами, включаючи болгарську, французьку, англійську та російську. Втім це - фейк.

Приклади постів із фейками про Гітлера, які спростували  німецькі і австрійські фактчекери

AFP та австрійсько-німецький хаб GADMO перевірили всі поточні підручники з історії України і не знайшли такої сторінки чи твердження. Експерти, яких вони опитали, підтвердили, що прославляння нацизму заборонено українським законодавством. У 2015 році український парламент заборонив пропаганду нацистських і комуністичних режимів. Всі підручники мають бути затверджені Міністерством освіти і науки та Інститутом модернізації змісту освіти.

В українських школах історію починають вивчати з п'ятого класу, а детально Другу світову війну — з десятого класу. Всі підручники оновлюються кожні п'ять років, останнє оновлення відбулося в 2022 році. AFP виявила, що в жодному підручнику Гітлера не зображують як «визволителя». Навпаки, описують мільйони смертей і злочини нацистів в Україні.

Поширюючи таку неправдиву інформацію, пропагандисти намагаються зобразити Україну як країну, яка підтримує нацистську ідеологію. Поширення фейків про нацистську ідеологію в Україні підтримує риторику Кремля про «денацифікацію» як одну з причин російського вторгнення. Це створює видимість морального обґрунтування для агресивних дій Росії. Поширення таких фейків може спонукати міжнародних партнерів сумніватися в необхідності підтримки України, зменшуючи економічну, політичну та військову допомогу. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join