Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці нібито готові жити навіть «поруч з Чорнобилем», щоб сховатись від ТЦК

Пропагандисти поширюють у соціальних мережах та російських пабліках інформацію про те, що українці нібито готові жити навіть у Чорнобильській зоні лише для того, щоб урятувати своє життя. «Підприємливі українці стали робити мінімальний ремонт і продавати "безпечні будинки поблизу Прип'яті". Серед головних плюсів — відсутність ТЦК. Ціна задоволення — 6500 доларів», — повідомляють користувачі соцмереж, поширюючи у своїх публікаціях відео з оголошенням про «продаж будинку біля Прип'яті». Чоловічий голос у відео розповідає про ділянку та будинок, виставлені на продаж, а на самому відеоряді є написи «Безпечний будинок поблизу Прип'яті», «Відсутність ТЦК», «Є ремонт, чисто, затишно, пічне опалення». Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді це оголошення про продаж будинку в селі Краснянка Вінницької області, і воно не має жодного стосунку ані до Чорнобильської зони відчуження, ані до спроб потенційних покупців уникнути мобілізації в Україні.

Справжнє відео, що поширюється в соцмережах та російських медіа, вони знайшли на українському ютуб-каналі «Переїхати в село легко». Канал був створений у грудні 2022 року та присвячений оглядам приватних будинків у сільській місцевості, що виставлені на продаж. Згадане відео міститься в розділі YouTube Shorts каналу і на сьогодні набрало понад 19 тисяч переглядів.

Цікаво, що як голос ведучого за кадром, так і фонова музика, і детальна інформація про нерухомість, і фотографії будинку та подвір'я повністю збігаються з фейковим оголошенням про «продаж будинку біля Чорнобиля». Отже, йдеться про одне й те саме оголошення. Однак на початку оригінального відео голос за кадром заявляє, що будинок стоїть у селі Краснянка Тивровського району Вінницької області. У фейкових публікаціях цю інформацію вирізали за допомогою програм відеомонтажу і для більшої достовірності додали текст на самому відеоряді, який підтверджує, що будинок розташований недалеко від Прип'яті. У справжньому оголошенні ніякого тексту на відео немає. Крім того, у фальшивому оголошенні змінили ціну будинку. За словами авторів фейку, ділянка біля Прип'яті коштує 6500 доларів, але в оригінальному відео названо ціну 2500 доларів. Це зроблено, очевидно, для того, щоб показати: українці готові віддати немалі суми грошей лише для того, щоб утекти від ТЦК.

Чорнобильська зона відчуження лежить на півночі Київської області. Вона сформувалася внаслідок радіоактивного забруднення території після аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року. Її площа становить 36 545 гектарів. Отже, продаж будинків поблизу Прип'яті в Україні заборонений, а інформація про це є ще одним фейком російської пропаганди з метою дискредитації мобілізаційної кампанії в Україні. Оригінальне відео було умисно змінене для створення хибного наративу про те, що українці готові жити навіть у зоні відчуження, лише для того, щоб уникнути зустрічі з представниками ТЦК.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join