Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українських військових нагороджують «нацистськими» нагородами

У соціальних мережах та телеграм-каналах поширюють «докази» «процвітання нацизму в Україні». Пишуть, що нібито за Харківську операцію військовослужбовців 92-ї бригади Збройних Сил України нагородили «Сталевими хрестами» на кшталт «Залізних хрестів», якими у Вермахті нагороджували «найбільших головорізів». Мовляв, нагороди мають схоже оформлення. Це — неправда.

Нагрудний знак «Сталевий хрест» не має жодного стосунку до нацистського «Залізного хреста», ба більше – на ньому немає жодних нацистських символів. В українській нагороді «Сталевий хрест» поєднали символи полкової влади Війська Запорізького (схрещені перначі) та успішних походів проти ворогів (геральдичний знак українського гетьмана Костянтина Острозького, який розбив московське військо під Оршею 1514 року). Крім цього, сучасну нагороду було створено за прообразом «Залізного хреста армії УНР», заснованого ще 1920 року Симоном Петлюрою після Першого Зимового Походу.

Як пише StopFake, у Вермахті справді була нагорода, яка мала назву «Залізний хрест». Однак, вважати цей військовий орден виключно нацистським неправильно. Річ у тім, що орден початково було засновано у 1813 в королівстві Пруссія, він вручався військовим, які відзначилися у війні проти наполеонівської армії. Після встановлення в Німеччині Веймарської республіки було ухвалено рішення про скасування всіх колишніх орденів. Орден «Залізного хреста» було відновлено 1939 року в нацистській Німеччині, він проіснував до 1945 року. У сучасній Німеччині допустиме носіння Залізного хреста часів Другої світової війни, але виключно без свастики.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join