Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські війська обстріляли Південноукраїнську АЕС

Російські пропагандистські ЗМІ та телеграм-канали поширюють фейк, що начебто українські військові обстріляли територію Південноукраїнської АЕС, - попри те, що самі відзвітували про завдані по ПАЕС ракетні удари. Наприклад, сайт пропагандиста Юрія Подоляки та телеграм-канал «Рибарь»  ще 19 вересня, в день, коли  в 300 метрах від реакторів АЕС вибухнули ракети,  поширили новини із заголовком «Ночью войска  ВС РФ нанесли ракетный удар по Южнорусской АЭС». І виправдовували обстріл тим, що «реактори не постраждали», а ракети поцілили у «військову базу», яка начебто розташована поруч та  постачає паливо ЗСУ.  На доказ того, що на території станції існували начебто українські військові об’єкти, російські ресурси поширюють документи 2017 року із розпорядженням про проведення антитерористичних навчань для відпрацювання захисту атомних електростанцій в Україні. Ці навчання насправді були проведені, не були секретні, і не мають стосунку до будь-яких «баз», начебто розташованих на території станції — інформацію про заходи безпеки 2017 року можна знайти в українських ЗМІ, зазначає StopFake.

Нагадаємо, що «Енергоатом»  та президент Зеленський поширили відео обстрілу атомної електростанції та звинуватили в обстрілах російських окупантів. Командування «Південь» також зазначило, що росіяни використовували «Іскандери». Станція міститься в Миколаївській області, яку регулярно обстрілюють росіяни. До того ж раніше росіяни вже обстрілювали іншу атомну електростанцію – Запорізьку. І попри висновки МАГАТЕ, яка вимагає вивести російські війська з ЗАЕС та визнає загрозу ядерним об’єктам України, росіяни постійно намагаються перекласти провину за обстріли АЕС на Україну.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join