Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські біженці їдуть у Польщу лише заради грошей.

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські медіа. У своїх повідомленнях вони посилаються на польські ЗМІ, які нібито стверджують, що українські біженці приїжджають в Польщу лише задля фінансової вигоди та сприймають її як «дійну корову». Однак кремлівські медіа у своїх текстах цитують лише один матеріал у польських ЗМІ — Myśl Polska. У цьому тексті справді йдеться, що українці нібито приїхали з мирних регіонів, аби отримати допомогу. «Мільйони біженців з України — це лише люди, які бажають використовувати Польщу як "дійну корову"», — пише Myśl Polska додаючи, що Польща нібито навіть змушена обмежити доступ до медичних послуг для власних громадян, аби забезпечити у такий спосіб «утриманські» запити українців. 

Як пишуть фактчекери зі StopFake, видання також стверджує, що багато ресурсів нібито йде і на «чисельні втручання із вилученням дітей у п'яних українських матерів». За словами автора, такі порушення набули майже масового характеру, але місцеві ЗМІ про це не пишуть через те, що у Польщі нібито «цензура діє як слід». В інших медіа Польщі та офіційних джерелах така інформація не підтверджується. Однак такий матеріал у польському ЗМІ слугував для російської пропаганди приводом, щоби дискредитувати Україну та українців. Насправді, як пише StopFake, фінансова складова є не найважливішим аргументом того, чому українці їдуть до Польщі. Українські біженці, які прибули до Польщі після 24 лютого, мають право на разову допомогу у розмірі 300 злотих (66$) та щомісячну допомогу на дитину у розмірі 500 злотих (110$). Середня зарплата в Україні у грудні 2021 року становила 641 $, що у 9 разів більше, ніж допомога у Польщі. Мінімальна фіксована зарплата в Україні — 233 $, й вона майже вчетверо більша, ніж допомога, заради якої, як стверджують російські та деякі проросійські ЗМІ Польщі, українці їдуть до Польщі. Українські біженці шукають в Польщі безпечне середовище, якого зараз, на жаль, немає в Україні через напад Росії, однак як російські ЗМІ, так і польське, на яке вони посилаються, у своїх текстах про це не згадали. Детальніше.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join