Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські активісти обклеїли Меморіал в Освенцимі антиросійськими стікерами.

У соцмережах поширювали інформацію, що українські активісти 22 червня, у річницю вторгнення нацистської Німеччини в Радянський Союз у 1941 році, обклеїли стіни та паркани Меморіалу в Освенцимі антиросійськими стікерами. Разом з цими дописами також ширили фото з червоно-білими та чорними наклейками з написом «Росія та росіяни, єдиний газ, на який заслуговуєте ви та ваша країна, — це Циклон Б (отруйний газ, який використовувався в нацистських таборах смерті — Ред.)».

Як пише Reuters Fact Check, Меморіал Аушвіц повідомив, що таких наклейок у місцях, зображених на фото, не знайшли: «Усе вказує на те, що фотографії є просто маніпуляцією, і цей інцидент слід розглядати як примітивну та грубу пропаганду». Представник музею сказав, що камери безпеки також не зафіксували нікого, хто клеїв стікери в червні 2022 року або раніше. Разом з цим, професор комп’ютерних наук, який спеціалізується на аналізі зображень і цифровій криміналістиці в Каліфорнійському університеті в Берклі, Хані Фарід сказав, що вважає, що зображення, ймовірно, були підроблені. Тож цей фейк є частиною меседжу про нібито «русофобію». Державний департамент США раніше говорив, що твердження про «русофобію» проглядаються в низці тем і використовуються щоразу, коли уряд Росії хоче зобразити себе жертвою, тоді як насправді є агресором.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join