Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У школах України нібито змушують учнів здавати гроші на генератори і в разі відмови платити їх не допускають до навчання

Пропагандистські російські анонімні телеграм-канали поширюють фотографії зі списками «боржників», стверджуючи, що дітей нібито відсторонюють від уроків через несплату збору на покупку генератора. Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Його фахівці з’ясували, що поширюване зображення є підробкою. По-перше, в українських школах не вішають портрети президентів над дошками, за винятком кабінетів керівництва навчального закладу. По-друге, прізвища в списку на фотографії виглядають неправдоподібно — всі вони виключно українського походження, хоча в класах зазвичай можна зустріти дітей з прізвищами різного походження. Також у прізвищах «Лісенко», «Петріченко» і «Сідоренко» допущені помилки, характерні для російської мови — замість української літери «и» вжито «і». Згідно з відповіддю Міністерства освіти та науки України на запит hromadske, понад 80% шкіл в Україні вже забезпечені генераторами, і органи місцевого самоврядування продовжують їх закуповувати.

Пропагандисти намагаються створити негативний образ шкіл в Україні, показуючи їх як установи, які змушують дітей та їхніх батьків нести додаткові фінансові тягарі. Це спрямовано на підрив довіри до шкільної системи та влади. Російська пропаганда намагається посіяти ворожнечу та недовіру серед українців, зображуючи шкільні заклади як корумповані структури, які несправедливо тиснуть на дітей і їхні родини. Такий фейк може сприяти деморалізації населення, особливо в умовах війни, коли і без того існують енергетичні труднощі через атаки на інфраструктуру. Мета — викликати відчуття безнадійності серед громадян. Ці фейки також можуть бути спрямовані на міжнародну аудиторію, щоб зобразити Україну як країну, яка не може забезпечити базові потреби своїх громадян, і таким чином знизити рівень підтримки з боку міжнародної спільноти. Таким чином, цей фейк є черговою спробою російської пропаганди маніпулювати громадською думкою і підривати єдність українського суспільства та його міжнародну підтримку.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join