Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У мережі ширять інформацію про те, що в Україні масово вимикатимуть світло, воду та інтернет

У соціальних мережах поширюють повідомлення про те, що начебто в Україні масово вимкнуть електрику та водопостачання. "Увага, оповіщаємо населення! По всій Україні масово відключать електрику та водопостачання. Також можливе відімкнення зв’язку та інтернету. Обов’язково перевірте та дізнайтеся інформацію про свою область", — йдеться у повідомленнях.

На такі повідомлення звернули увагу фактчекери проєкту "Брехунець". За їх даними, насправді керівник Офісу Президента України Кирило Тимошенко на своїй офіційній сторінці у фейсбуку повідомив про те, що 20 жовтня у всій Україні будуть вводити обмеження на постачання електроенергії. Однак про "масове відключення" не йшлося. В Офісі Президента повідомили про обмеження постачання електроенергії, а не відімкнення. А про вимкнення  водопостачання та інтернету взагалі не йшлося.

Як пишуть фактчекери, повідомлення про те, що у всій Україні масово вимкнуть електроенергію і зникне вода — зумисна маніпуляція.

"Телеграм-канали знову ж таки набивають підписників на "гарячій" темі. Влада попередила про обмеження постачання електроенергії. Побутових споживачів просять мінімізувати використання електронних приладів. Тобто постачання електроенергії обмежать, але будуть розроблені графіки цих обмежень для промислових споживачів. Ситуація складна, але влада працює над її розв'язанням", — пише Брехунець.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join