Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У храмах Православної церкви України відсвяткували Геловін

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа та соціальних мережах, стверджують, нібито у храмах Православної церкви України святкували Геловін, який автори таких дописів називають «святом нечисті». Мовляв, доказом цьому є відео, на якому можна побачити церковний хор, що виконує пісню, присвячену цьому святу. Його зняли нібито в соборі Святої Трійці у Луцьку. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що насправді відео зняли не в Луцьку, а в храмі Пресвятої Богородиці у Львові 8 жовтня, тобто до Геловіну. Ба більше, це храм Української греко-католицької церкви, а не ПЦУ. Крім того, в оригінальному відео хор виконує не пісню про свято, а церковну пісню «Як гарно у Храмі Твоїм, Богородице», що не має жодного стосунку до Геловіну. «Святкування» Геловіну в українських храмах неможливе, оскільки Православна церква України публічно виступає проти цього свята, про що розмістила розʼяснення на своїй офіційній сторінці  у фейсбуці. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть зобразити українців як розкольників, що знищують свою віру задля ідеології. Мовляв, західні впливи заполонили навіть храми в Україні, тому Росія і ввела війська, щоб захистити «справжні цінності». «Детектор медіа» неодноразово спростовував меседжі та фейки, повʼязані з ПЦУ. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join