Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake США спланували війну в Україні задля руйнування економіки ЄС

Російські ЗМІ публікують новини, в яких стверджують: шведська газета оприлюднила «секретну доповідь» про план США зі зруйнування європейської економіки за допомогою війни в Україні. Начебто економіка ЄС, насамперед Німеччини, є конкурентоспроможною та її розвиток становить загрозу для США. Аби знищити європейську економіку, Америка планувала втягнути ЄС у війну в Україні, в наслідок чого Росія «передбачувано» обмежить постачання енергоносіїв, а ЄС введе власні санкції. Таким чином в Європі виникне криза, яка уповільніть загальний розвиток, зруйнує промисловість, призведе до рецесії та інфляції. А також – до зростання безробіття, тому європейські фахівці мігрують до США.

Цей таємний «меморандум»  справді оприлюднила шведська газета Nya Dagbladet. Доповідь, як пише це видання, була начебто створена RAND Corporation – американським аналітичним центром. Але вже після публікації RAND заявив, що ніколи не публікував і не готував цього меморандуму.

Міжнародна група фактчекерів Logically  пов’язує шведське видання з маргінальними політиками, зокрема ультраправими. Газета раніше неодноразово поширювала теорії змови.

Фактчекери знайшли в тексті меморандуму чимало фактичних та граматичних помилок, і одне передбачення. Документ був створений 25 січня, але в ньому йдеться про «зупинення Північного потіку-2» як про факт, хоча на той момент газопровід все ще планували запустити й він був у процесі ліцензування. Від запуску «Північного потоку-2» в ЄС відмовилися вже після початку війни 24 лютого. Окрім того, в документі йдеться про затвердження плану «Конгресом та Сенатом» США – хоча законодавчий орган США має назву Конгрес, і складається з Палати представників та Сенату. Є й інші грубі фактичні помилки, яких навряд чи могли б припуститися автори аналітичного центру, що працює на уряди та приватні корпорації всього світу з 1948 року.

Ця фейкова доповідь – чергова спроба російської пропаганди покласти відповідальність за війну, що почала Росія, на Захід, зокрема на США.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join