Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Що пишуть медіа Глобального Півдня про Україну

Фахівці Центру протидії дезінформації моніторять медіа країн Глобального Півдня на наявність вигідних для Росії наративів. Серед таких вони встановили кілька.

До річниці нападу ХАМАС на територію Ізраїлю деякі близькосхідні медіа написали про подвійні стандарти Заходу стосовно війни в Україні та війни в Газі. Зазначали, що «порушення міжнародного гуманітарного права засуджується в умовах російської агресії проти України, але не засуджується у випадку з Ізраїлем». 

Крім того, деякі близькосхідні медіа активно поширили заяви російських високопосадовців, що «нинішнє протистояння Росії із Заходом безпрецедентне», а США «прокладають шлях до ядерного конфлікту».  

Нагадаємо, що терміном  «Глобальний Південь» позначають країни, які Світовий банк вважає державами з низьким або середнім доходом в Азії, Африці, Латинській Америці та Карибському басейні. Усі країни, ВВП на душу населення яких перевищив 15 000 доларів США, вважаються частиною «Глобальної Півночі», крім Болгарії та Румунії як членів Європейського Союзу. Згідно з цим визначенням, і Росія, й Україна належать до Глобального Півдня, як і Китай та Індія. Деякі географічно південні країни, такі як Чилі та Уругвай, класифікуються як частина Глобальної Півночі за критерієм ВВП на душу населення. 

Глобальний Південь неоднорідний. Ставлення до агресії Росії значно відрізняється в Латинській Америці, Африці, Азії чи Океанії. Серед низки експертів побутує думка про те, що загалом Глобальний Південь зайняв нейтральну позицію щодо російської війни проти України. Приміром, Туреччина намагається бути медіатором у війні Росії проти України, сприяючи реалізації зернової угоди та беручи участь в обміні полоненими. Бразилія пропонує власний «мирний план» щодо врегулювання війни Росії проти України. А Китай і Південно-Африканська Республіка проводять спільні навчання військово-морських сил із Росією. Як свідчать нещодавні опитування громадської думки в Китаї, Туреччині та Індії, мешканці цих країн явно наполягають на якнайшвидшому закінченні війни, навіть якщо це означає, що Україні доведеться погодитися на територіальні поступки. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join