Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Російські пропагандисти перетворили ходу представників руху Querdenker у Берліні на «мітинг у підтримку миру з Росією»

Російські ресурси поширюють інформацію, що 3 серпня 2024 року близько 20 тисяч людей вийшли на акцію в центрі Берліна на підтримку миру з Росією та проти постачання зброї, зокрема в Україну. Учасники мітингу нібито несли транспаранти та плакати з написами: «Чому політики не відповідають за свої вчинки?», «Мир для всіх народів!», «Зупиніть війну з Росією!», «Дружба з Росією», «Я не воюю з Росією !», «Світ без зброї!».

Насправді російські пропагандистські джерела зманіпулювали інформацією, пишуть у проєкті StopFake. Цю акцію протесту присвятили четвертій річниці першої такої ходи представників руху Querdenker («Інакодумці») в Берліні. Рух було створено у квітні 2020 року на знак протесту проти політики німецького уряду щодо пандемії коронавірусу. Тепер же учасники руху виступають проти основних принципів німецької внутрішньої та зовнішньої політики й закликають до «миру в усьому світі». Реалістичних планів щодо того, як цього досягти, Querdenker, однак, не пропонує. А тема примирення з Росією є далеко не головною для представників руху.

Наразі основним фокусом діяльності Querdenker є критика як внутрішньої, так і зовнішньої політики німецького уряду. Серед іншого, демонстранти вимагають виходу Німеччини з НАТО і, як і раніше, перегляду заходів щодо стримування коронавірусу.

На акцію в серпні 2024-го зібралися близько 12 тисяч представників руху. Німецький сайт RBB повідомив, що одні учасники акції розмахували прапорами з голубом миру, інші тримали транспаранти з вимогою «переглянути заходи щодо боротьби з коронавірусом» і «покарати винних». Деякі учасники тримали в руках плакати з гаслом «Створити світ без зброї», знайомим ще з часів руху за мир у 80-х роках минулого століття в Німеччині. Символ миру також можна було побачити на кількох транспарантах.

У виданні Berliner Zeitung писали, що на окремих плакатах учасники акції зобразили логотип журналу Compact, класифікований Федеральним відомством із захисту конституції як правоекстремістський і нині заборонений. Деякі мітингувальники скандували «döp dödö döp!» («Іноземці геть!»), а в деяких були плакати AfD — німецької правої партії. Проте тема примирення з Росією і «припинення постачання зброї в Україну» є другорядною для Querdenker. У німецькій пресі також немає згадувань про такі заклики на демонстрації в Берліні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join