Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Російська дезінформація про те, що взимку в Харкові грітимуться біля вогнищ через енергоколапс у місті

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що в Харкові енергоколапс «через Курську авантюру ЗСУ». Додають, що знищено всі ТЕЦ, «місто повністю залишилося без світла й тепла», а місцеві жителі «не переживуть зиму та замерзнуть». Тобто агітпроп запевняє, що знищення об’єктів електрогенерації на Харківщині ― це нібито наслідок Курського прориву ЗСУ, за який Росія «мститься».

Насправді це ― дезінформація, пишуть у проєкті StopFake. Справді, за даними прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, росіяни фактично повністю знищили на Харківщині всі теплоелектростанції. Водночас Шмигаль запевнив, що уряд сфокусувався на проблемах регіону та направив на Харківщину мобільні установки. Також, як повідомив прем’єр-міністр, Україна створила резерв стійкості в генерації електроенергії та тепла. Міжнародні партнери в рамках Фонду підтримки енергетики профінансували закупівлю обладнання розподільної генерації потужністю 170 МВт. Додатково Україна чекає на постачання ще 291 установки та 101 блочно-модульної котельні.

Для проходження осінньо-зимового періоду Харківщина отримала 35 когенераційних установок. З них 21 введено в експлуатацію, ще 13 введуть у роботу до кінця цього року. Зрештою, у регіоні вдалося децентралізувати тепло- та енергогенерацію, а також провести реконструкцію частини об’єктів ― саме тому в місті практично безперебійно є світло та вода, попри постійні російські атаки.

Котельні, центральні теплові пункти та теплові мережі Харківщини станом на вересень 2024 року готові до опалювального сезону більш ніж на 90%. Об’єкти соціальної сфери підготували на понад 98%. Також більшість установ має генератори та повну автономність у сфері водо- й теплопостачання.

Журналісти StopFake додають, що опалювальний сезон 2023-2024 Харківщина пройшла настільки успішно, наскільки це було можливо в умовах постійних російських обстрілів. В області та місті працювало 518 котелень, тепло подавалося в 7,6 тисячі багатоквартирних будинків із 8,2 тисячі – тобто більш ніж 90% абонентів мали опалення у своїх квартирах.

Цей фейк є частиною російської дезінформаційної кампанії про «голодну та холодну» Україну, яку Росія знову почала просувати напередодні нового опалювального сезону. Більше про те, які повідомлення поширює кремлівська пропаганда про прийдешню зиму, читайте в матеріалі Центру досліджень «Детектора медіа»: «На українців чекає жахлива зима». Що пропагандисти пишуть у телеграмі про українську зиму 2024—2025.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join