Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіянин нібито шкодує, що отримав громадянство України, бо тепер не може з неї виїхати й буде воювати

Пропагандисти поширюють допис, у якому росіянин нібито висловив свою негативну думку про отримання громадянства України. За його словами, він переконався у своїй помилці, оскільки тепер, маючи український паспорт, він втратив можливість покинути країну і йому загрожує відправка на фронт. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що вперше цей пост з'явився в Х (раніше — Twitter) 19 квітня і був розміщений користувачем @KirriloUA, на акаунті якого можна побачити здебільшого пропагандистські матеріали.

Фотографія, яка була використана в цьому дописі, насправді не належить автору, а взята з відкритих джерел та поширюється вже принаймні з 2020 року. Більш того, в Україні з 1 листопада 2016 року видають тільки ID-карти, а не паспорти у форматі книжечки, як на фото. Бланки останніх виведені з обігу, і тепер отримати паспорт зразка 1994 року можна лише через судовий процес.

Активне поширення цього матеріалу у проросійських медіа свідчить про те, що це може бути частиною організованої пропагандистської кампанії з метою дискредитації України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join