Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни знищили перший БМП «Bradley»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна втратила першу американську БМП «Bradley» на Запорізькому напрямку. Як доказ автори повідомлень наводять фото знищеного БМП. Це — неправда. 

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що фото відредагували, і про це повідомив сам автор світлини. Коли анонімні телеграм-канали поширили це фото, тоді ж про себе заявив і його автор. Він визнав факт редагування та пояснив, що зображення створювалося саме для того, щоб російські ресурси «повелись» на нього. Власне, у фоторедакторі додали бойову машину на зображення.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join