Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Пропагандисти зманіпулювали словами міністра освіти щодо виїзду з України учнів старших класів

Російські джерела поширюють «новину», що міністр освіти і науки України Оксен Лісовий нібито запропонував ввести обмеження на виїзд за кордон учням старших класів. Як стверджують пропагандисти, така ідея свідчить про те, що Україна готується мобілізувати зовсім молодих юнаків і навіть підлітків. 

Однак у проєкті StopFake повідомляють, що російські пропагандисти зманіпулювали словами Оксена Лісового. Міністр освіти і науки України висловився на цю тему під час години запитань до уряду у Верховній Раді. Відповідаючи на запитання, Лісовий сказав, що велика кількість учнів старших класів обирають продовжити навчання за кордоном. Це викликає в уряду занепокоєння, і держава прагне спонукати українську молодь залишатися в країні різними способами. 

Утім, міністр нічого не говорив про запровадження нових обмежень на виїзд за кордон. Натомість він зауважив, що мотивувати підлітків будувати своє життя в Україні має передусім якісна професійна, передвища та вища освіта, яка відповідає потребам молоді. 

Російська пропаганда регулярно поширює дезінформацію на тему мобілізації української молоді, підлітків і навіть дітей. Наприклад, раніше ми фіксували фейк про нібито масову мобілізацію студентів в українських університетах.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join