Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Польща виділила 1,5 мільйона рублів на підтримку російської армії

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах й у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику на польську аудиторію. У повідомленні йдеться, що Польща зрозуміла, хто справжній у війні в Україні й готова допомогти поневоленій Росії: надіслала майже 100 тисяч злотих, або 1,5 мільйона рублів на допомогу російській армії. Автор повідомлення додає до публікації відео, в якому нібито збираються гроші. Проте це — маніпуляція. 

Насправді жодних офіційних заяв від Польщі щодо допомоги країні-агресору не було. Ми не можемо стверджувати, що людина справді не переказала кошти, проте це точно не є офіційною позицією країни. Як і польське керівництво, так і громадяни Польщі рішуче засудили широкомасштабну війну, спровоковану Росією проти України. Польща є і залишається відданим партнером України. 

Щодо відео, то воно опубліковане на пропагандистському ресурсі й демонструє процес зняття готівки з банкомата. Відео не супроводжується чи то коментарями героя, чи то самим героєм, адже відеодоробок містить змонтовані між собою частини відео, де показано як люди знімають готівку.

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти намагаються викривити реальність та показати, що Україна поступово втрачає підтримку навіть від найвідданіших партнерів. Мовляв, Україна скоро залишиться сама, оскільки нарешті весь світ дізнався, хто справжній агресор. Однак наші партнери не перестають засуджувати, санкціонувати країну-терориста, яка щодня вчиняє воєнні злочини проти українців. Також партнери продовжують підтримувати Україну, постачаючи зброю для боротьби з ворогом. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join