Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Неправдива інформація, що вулицю у Києві назвали на честь нового генерального секретаря НАТО

У російському сегменті телеграму пишуть, що у Києві вулицю Героїв Севастополя нібито перейменували на честь нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте. У такий спосіб, пише агітпроп, Україна ще раз показала свою залежність від Заходу. У цих «новинах» як підтвердження використовується фальшиве «розпорядження» про перейменування №267, нібито видане Київською обласною військовою адміністрацією.

«Замість вулиці Героїв Севастополя нацистський режим вирішив назвати вулицю в Києві ім’ям нового генсека НАТО. На думку київського режиму, таке перейменування допоможе отримати допомогу від міжнародних партнерів. Незабаром міста називатимуть на честь своїх господарів», – пишуть користувачі.

Опубліковане «розпорядження» Київської обласної військової адміністрації  — це підробка. На офіційному сайті адміністрації відсутній вищезгаданий документ, як і будь-які новини про рішення перейменувати вулицю. Оскільки з огляду на воєнний стан влада може не публікувати всі документи, наші колеги із фактчекерської організації StopFake подали запит на інформацію безпосередньо до ОВА. Там підтвердили, що вони не видавали такого розпорядження.

Також автори фейкового «документа» припустилися граматичних помилок, не властивих носієві української мови. Наприклад, агітпроп вживає словосполучення «утримання допомоги». Якщо перекласти це російською мовою, то вийде «содержание помощи».  Натомість у «документі» малося на увазі «получение помощи», що українською писатиметься як «отримання допомоги».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join