Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На Заході нібито підтвердили, що в Україні «мобілізують» жінок при надії

У телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, буцімто в Україні «мобілізують» вагітних жінок. При цьому посилаються на «матеріал іноземного журналіста» на підтримку своїх тез. Це — неправда.

Узялися за кейс аналітики VoxCheck, які встановили, що автор матеріалу — ніякий не «іноземний журналіст», а насправді російський пропагандист. Відповідно, сам зміст «журналістського тексту» не відповідає дійсності і є брехливим. Понад те, матеріал опублікували у бангладеському виданні Weekly Blitz. Як пояснили фахівці VoxCheck, головний редактор цього видання раніше працював головним кореспондентом кремлівської агенції ТАСС у Бангладеші. 

Водночас текст російського пропагандиста переповнений кремлівськими наративами щодо України: про мобілізацію жінок, про ненависний «київський режим» та «колективний Захід». 

Російський агітпроп вчергове спекулює на темі «мобілізації жінок». Але загалом лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік. Постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме три роки — до 31 грудня 2026 року.

Скриншот — VoxCheck.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join