Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation На Харківщині мобілізують чиновників

У проросійських телеграм-каналах поширюють повідомлення, що нібито на Харківщині почали мобілізувати працівників місцевих адміністрацій. Як доказ наводять фото повістки з підписом міського голови міста Первомайський Миколи Бакшеєва. У дописах припускають, що в українській армії надзвичайно великі втрати й настільки «кепські справи», що почали мобілізовувати чиновників всупереч законодавству. Нібито такі ж повістки скоро почнуть видавати керівники держпідприємств. Це — маніпуляція.

Немає жодних доказів, що повістку вручили саме чиновнику. Крім того, працівники органів влади можуть бути звільнені від мобілізації, однак це не обов’язково. Як пояснюють фактчекери VoxCheck, на фото, що поширюють у мережі, повістка нового зразка. Відповідно до останніх змін у законодавстві, міський голова має право видавати повістку, однак це не означає, що її видали саме працівнику місцевої адміністрації. Отримання повістки не означає, що людину одразу мобілізують та відряджають на фронт. Насамперед виклик до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки потрібен для перевірки даних громадянина і визначення його придатності до служби.

Російська пропаганда вкотре паразитує на темі мобілізації та апелює до емоційно складної теми втрат на фронті задля деморалізації українців. Раніше пропагандисти розповідали, що у Харкові навмисно підпалили військкомат. Також агітпроп розповідав, що Територіальні центри комплектування — незаконні структури, тому видавання повісток ними теж незаконне.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join