Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Медведчук у своїй статті не лише поширив кремлівську пропаганду, а й навів вигадану цитату Клінтона

Колишній депутат проросійської партії «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, якого Україна звинувачує у державній зраді й позбавила громадянства, у російському медіа «Известия» опублікував статтю про «анатомію» сучасного воєнного протистояння України та Росії, а також про роль Заходу у цій війні. Для того, аби  довести «провину Заходу» в руйнуванні Радянського Союзу, він використав вигадану цитату колишнього президента Сполучених Штатів Білла Клінтона. На це звернув увагу The Insider.

«Використовуючи промахи радянської дипломатії, надзвичайну самовпевненість Горбачова та його оточення, у тому числі й тих, хто відверто зайняв проамериканську позицію, ми досягли того, що збирався зробити президент Трумен із Радянським Союзом за допомогою атомної бомби», — цитує Медведчук Клінтона в статті.

Але, як з’ясували фактчекери, цитата, яка начебто належить Клінтону, опублікувалася і російською, й англійською мовою лише на російських ресурсах, — наприклад, на сторінках користувачів у ВКонтакте. А також в одному з російських підручників з історії для вчителів історії, який містить чимало фейків, пропаганди, помилок та недоведених фактів. По-друге, начебто цитата взята з промови Білла Клінтона на нараді Об'єднаного комітету начальників штабів 24 жовтня 1995 року, але фактчекери не знайшли доказів того, що Клінтон виступав чи взагалі був присутній на цій нараді. Також немає ані цитати, ані згадки про цей виступ в англомовних ЗМІ чи історичних статтях, які були присвячені Біллу Клінтону.

Нагадаємо, Медведчук у своїй статті просуває чимало дезінформаційних меседжів, які відтворюють позицію російського агітпропу. «Детектор медіа» підготував добірку з них. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join