Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Людям пропонують громадянство ЄС в обмін на військову службу в Україні

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що людей, які живуть в Африці чи на Близькому Сході, закликають взяти участь у війні проти Росії на боці України. Мовляв, рекрутів «заманюють» громадянством ЄС. Автори повідомлень додають скриншот оголошення на сайті для пошуку роботи, у якому пропонують вступити в лави ЗСУ й наголошують, що працедавці зможуть забезпечити прискорене отримання громадянства ЄС. Це — неправда.

За кейс узялися фактчекери Reuters, які звернулися по коментар до високопосадовців, щоб дізнатися про «програму отримання громадянства ЄС». Речник Комісії ЄС заявив, що оголошення не має жодного стосунку до ініціатив ЄС, адже вони не впроваджували та не фінансували щось схоже. Він упевнений, що оголошення є частиною дезінформаційної кампанії, яка спрямована проти України та Європейського Союзу. Адже документа, який би свідчив винятково про громадянство ЄС, не існує. «Громадянство ЄС» визначається наявністю громадянства однієї з країн-членів ЄС. Інакше кажучи, будь-який громадянин держави Європейського Союзу вважається громадянином Союзу. І «громадянство ЄС» — це лише термін, який дозволяє людині краще усвідомити свою належність до Союзу. Тобто отримати «громадянство ЄС» і не стати громадянином однієї з держав Європейського Союзу неможливо. 

Поширюючи цей фейк, автори прагнуть показати, що в Україні нікому воювати. Нібито людей уже вербують на фронт, застосовуючи різноманітні приманки, як-от «громадянство ЄС».

EU
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join