Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Китайські вчені виявили психотропні речовини в українських продуктах широкого вжитку

Таку інформацію поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях переказують, що, згідно з дослідженням «китайських вчених», ті виявили в українських продуктах мікродози психоактивних речовин. Пояснюють, що нібито дослідження проводили в лабораторії Цінхуа в Пекіні. Посилаються у таких публікаціях на матеріал китайського видання Global Times, додаючи скриншот. Це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися за кейс і визначили, що такого матеріалу медійники Global Times не робили. Натомість є матеріал, у якому повністю збігаються дата, час публікації та авторка, що й на пропагандистському скриншоті. В оригінальному тексті авторка Ху Юйвей пише про шпигунську діяльність у Китаї, а не про українські харчові продукти. Тобто автори несправжньої публікації спотворили контекст матеріалу та й більш того — вдалися до його компіляції за допомогою фоторедакторів. 

Щодо проведень імовірних досліджень, то на офіційному сайті афілійованої з лабораторією інституції немає згадки про дослідження українських харчових продуктів. Там проводять дослідження та розробки у сферах енергетики, навколишнього середовища, природних ресурсів, ядерних технологій.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join