Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Кирило Буданов заявив про план знищити 3 мільйони жителів Криму після перемоги

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив про намір знищити три мільйони жителів Криму. Мовляв, він сказав, що людей у Криму чекатиме «фізичне знищення», бо вони просякнуті російською пропагандою. Автори посилаються на інтерв'ю Кирила Буданова  для документального фільму «Рік» та додають відеофрагмент із нього. Це — брехня.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які встановили, що відео відредагували. Фразу про «фізичне знищення людей» змонтували з кількох різних відповідей Буданова. Насправді, в інтерв'ю для документального фільму «Рік» Кирило Буданов розповів, що після перемоги планує поїхати в Севастополь. Однак він додав, що процес реінтеграції українських територій буде тривалим. Щодо так званого «знищення цивільних людей» очільник ГУР МО не згадував. Утім, він доповнив, що фізичне знищення ворогів стосується російських солдатів, які вчиняли воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях. Пропагандисти скомпілювали ці частини інтерв'ю, щоб вийшло так, нібито Кирило Буданов говорить про вбивства цивільних людей. 

Поширюючи такий фейк, агітпроп прагне вкотре підживити наратив про існування українців-нацистів, які ладні вбивати мирних людей. У такий спосіб росіяни вибілюють себе та виправдовують широкомасштабну війну й щоденні воєнні злочини. Мовляв, мета України — знищити росіян, от і вони захищаються. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join