Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк про те, що на сайтах із пошуку роботи публікують вакансії для «чорних трансплантологів» від приватної клініки

У соціальних мережах російського сегменту поширюють інформацію, що приватна клініка розмістила оголошення про пошук лікаря та «водія-кур’єра» для роботи у прифронтових містах. Аноніми повідомляють, що ці вакансії, ймовірно, пов’язані з вивозом органів з фронту, або напівлегальною співпрацею українських військових із приватними клініками.

Але це — фейк. У оголошеннях є численні неточності, номер телефону належить іншій особі. За ключовими словами наші колеги-фактчекери знайшли вакансії, показані на скриншотах, всі їх опублікував користувач, на ім'я Віктор Глушко. Оголошення з першого скриншоту з сайту SellBuyAll.com.ua видалили, однак на цьому ж сайті Глушко опублікував вакансію анастезіолога-реаніматолога. Примітно, що оголошення з ідентичним змістом на цьому ж сайті опублікував акаунт із ніком «_anо.ni.m». Вакансії розміщували і на інших локальних сайтах із оголошеннями.

У тексті самих оголошень є неточності. Зокрема вказується, що претендент на вакансію хірурга повинен володіти «методиками трансплантації». Однак фактчекерам не вдалось знайти визначення «методиками трансплантації». 

У переліку обов’язків «водія-кур’єра» є пункт «доставка біоматеріалів по Україні та за кордон на автомобільному і мототранспорті». Однак, по-перше, виїзд за межі України для більшості військовозобов’язаних чоловіків заборонений, хоча, звісно, є винятки. 

«Чорна трансплантологія» в Україні ― це конспірологічна теорія, яку росіяни розвивають уже десятиліття. Постійне повернення до теми свідчить про її важливість для Росії. Ці повідомлення просувають як на внутрішню, так і на міжнародну авдиторію. Проте їх спростування в іноземних та українських медіа заважає кампанії мати бажаний для пропагандистів вплив. Серед цілей, які переслідує російська пропаганда в рамках цієї теми, є дискредитація військово-політичного керівництва України та зменшення довіри до нього, створення негативного іміджу держави в очах міжнародної спільноти, виправдання повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте ще: Як і навіщо Росія використовує тему «чорної трансплантології» в Україні

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join