Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Енергетику в Україні нібито захищали лише мішками з піском за два мільярди гривень

Пропагандисти в російських медіа кажуть, що енергетику в Україні «захищали мішками з піском на 2 млрд гривень», і нібито саме через це Трипільська теплоелектростанція (ТЕС) у Київській області була зруйнована. Мовляв, корупція та відсутність бажання справді захистити енергетичну інфраструктуру країни стали причиною знищення українських ТЕС, а не цілеспрямовані ракетні обстріли російської армії. Втім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони нагадують, що в ніч на 11 квітня війська РФ повністю знищили Трипільську ТЕС у Київській області, про що повідомив голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота в коментарі для «Інтерфакс-Україна». У «Центренерго» додали, що Трипільська ТЕС була найбільшим постачальником електроенергії в Київську, Черкаську та Житомирську області.

Після знищення ТЕС у соцмережах почала поширюватися інформація про те, що минулого року в ПАТ «Центренерго» стверджували, що Трипільська станція на 100% обладнана фізичним захистом від обстрілів і на це були виділені гроші з бюджету (ідеться про 9,7 млрд гривень — зауваження ред.). На підставі цього російський пропагандист почав писати, що цим захистом стали «мішки з піском» вартістю 2 млрд гривень.

На цю інформацію відреагували в ПАТ «Центренерго» і пояснили, що Трипільська ТЕС не отримувала з держбюджету 9,7 млрд гривень для будівництва захисту від дронів та ракет, і що ця сума була виділена Кабміном для захисту всієї критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектора країни, а не лише окремо для Трипільської станції. Крім того, в «Центренерго» додали, що компанія власними зусиллями забезпечила фізичний захист станції на 100%, але цей захист здатний захистити лише від осколкових уражень, а не від прямих влучань ракет.

Те ж саме заявив і глава Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм, пояснивши, що Трипільська ТЕС — дуже великий об'єкт, й убезпечити його повністю лише захисними інженерними спорудами без застосування відповідних засобів ППО неможливо.

Пізніше Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю американському медіа PBS повідомив, що Трипільська ТЕС була знищена росіянами, тому що в Україні не залишилося ракет для її захисту. Коментуючи проблеми з наданням зброї союзниками, Зеленський навів приклад ситуації з ТЕС: «Я вам приведу один приклад, дуже простий: на Трипільську станцію, від неї залежить світло в Київському регіоні, летіли 11 ракет. Перші сім ми знищили, чотири знищили Трипіль. Чому? Тому що було ракет нуль. У нас закінчилися всі ракети, які захищали Трипіль».

В «Центренерго» також додають, що наразі відновлення ТЕС без надання Україні систем ППО є «напрочуд марним». Про це заявив голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота в ефірі Української служби «Голосу Америки».

Такі заяви — ще один приклад маніпуляцій російської пропаганди, спрямованих на поширення наративів про масову корупцію в Україні з метою дискредитації зусиль убезпечити свої об'єкти критичної інфраструктури. При цьому російська пропаганда упускає той факт, що це саме армія РФ скоює воєнні злочини, обстрілюючи енергетичну інфраструктуру України і завдаючи значної шкоди мирному населенню.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join