Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Дезінформація про те, що по Україні тариф на воду становить 130 гривень за кубометр

У соціальних мережах поширюють інформацію, як нібито по всій Україні тариф на воду становить 130 грн/куб. м. І дописують, що українська влада також планує підвищити тарифи на електроенергію та газ. 

Але лише цьогоріч у червні в місті Покров Дніпропетровської області дійсно піднімали вартість тарифу за водопостачання та водовідведення до 130 грн/куб. м води, але у липні рішення скасували, нині сумарно платіжка становить 36,80 грн/куб. м. У інших областях тариф взагалі не сягає 130 грн/куб. м.

Наразі тариф за водопостачання у Покрові становить 21,40 грн/куб. м, а за водовідведення — 15,40 грн/куб. м, тобто сумарно це 36,80 грн/куб. 

В інших містах України, які змінювали тарифи у 2024 році, підвищення також не були такими суттєвими, як кажуть у пості. Так, з квітня у Прилуках на Чернігівщині для побутових споживачів вартість водопостачання зросла з 13,55 грн до 19,88 грн/куб. м, а за водовідведення — з 24,67 грн до 32,80 грн/куб. м.    

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії або через високі ціни на комунальні послуги. У такий спосіб автори хочуть посіяти паніку серед українців, щоби дестабілізувати настрої й викликати відчуття, що «нічого не зміниться». Також називаючи так званий колапс помстою за Кримський міст, росіяни вкотре прагнуть перекласти відповідальність за те, що відбувається, на Україну. Мовляв, Росія руйнує інфраструктуру виключно через агресію України. Проте саме Росія є агресором, й саме ця країна розпочала війну. 

Читайте ще: Спростування того, що електроенергія в Україні дорожча, ніж в інших країнах Європи

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join