Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Брехня, що в Україні штрафують за відмову стати на коліна перед кортежем «На щиті»

Російська пропаганда поширює в анонімних телеграм-каналах з контентом іноземною мовою відео, на якому українським містом проїжджає траурний кортеж «На щиті» із тілом українського військового. На відео нібито із гучномовця звучить наказ людям стати на коліна перед загиблим в Курській області героєм, бо інакше людей начебто штрафуватимуть за непокору ЗСУ. Однак насправді ця інформація –  фейк. 

Про це повідомили фактчекери проєкту «Без Брехні». Відео і справді зняте в Україні, а саме на Тернопільщині, адже на 13-ій секунді у кадр потрапляє таблиця із назвою вулиці «Руська, 17». Також акція «На щиті» - це і справді гуманітарний проєкт ЗСУ, в рамках якого волонтери допомагають транспортувати тіла загиблих військових. Однак оригінальне відео було опубліковане на ютуб-каналі місцевого сайту задовго до операції в Курській області  – ще 17 липня. На ньому немає жодного голосового оповіщення чи наказів для громадян. Чути лише сирену і сигнальні звуки екстрених служб. Військовий, якого везе кортеж, Валентин Ільїн загинув ще 13 липня 2024 року і не є причетним до операції на Курському напрямку.

Публікуючи подібні дописи, російська пропаганда намагається усіма силами не лише поширити меседж про умовні великі втрати України під час наступу на Курщину, але і створити ефект ворожості та протистояння між військовими ЗСУ та цивільним населенням. Окрім цього пропагандисти також роблять спроби знелюднити мирних жителів України під час війни, виставляючи їх в ролі «рабів» за те, що за наказом схилили коліно перед кортежем. Але насправді, традиція віддавати шану загиблим військовим навколішках є однією з важливих частин прощальної панахиди, а також спонтанним жестом вдячності захисникам, що поклали своє життя за Україну. У такий спосіб українці вшановували полеглих героїв і на початку АТО у 2014 році.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join