Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні жінки нібито вчаться робити накладні животи, щоб уникнути мобілізації

«Українки активно готуються ухилятись від мобілізації», — з таким заголовком пропагандисти масово поширюють у соцмережах відеоролик, на якому жінка накладає штучний живіт для імітації вагітності. «Ці лайфхаки вже користуються великою популярністю. Все зроблено як слід — чоловіки в перуках, а жінки зі штучними животами», — пишуть користувачі, які поширюють цей відеоролик. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що незважаючи на написи українською мовою «pov: почула про мобілізацію жінок» та «Записуйте, дівчатка!», цей відеоролик поширюється виключно проросійськими групами та Z-каналами в телеграмі. Немає жодних доказів, що це відео популярне серед українок.

Журналістам StopFake вдалося дослідити, що це відео вперше з'явилося в мережі ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у червні 2021 року, на ютуб-каналі «Надія Коробейникова». На ньому, очевидно, відсутні написи «pov: почула про мобілізацію жінок» та «Записуйте, дівчатка!». В описі до оригінального відео зазначається, що цей відеоролик є короткою інструкцією, як «власноруч» зробити штучний живіт для імітації вагітності. За зазначеним в описі номером телефону журналістам StopFake вдалося знайти більш докладну інформацію про цей профіль на ютубі.

Цей номер телефону також зазначений у контактах сторінки на фейсбуку, яку використовують для промозамовлення штучних животів для імітації вагітності. Переглянувши їхні публікації, журналістам не вдалося знайти жодної, яка рекламувала б штучні животи як засіб ухиляння від мобілізації. На сайті, зазначеному в описі сторінки, йдеться, що штучні животи для імітації вагітності підійдуть для магазинів одягу, тематичних фото- та відеозйомок, для пар, які звертаються по допомогою із сурогатного материнства або вирішили всиновити дитину.

Повідомлення про те, що українки вчаться робити штучні животи для «ухиляння від мобілізації», не є реалістичними. Справа в тому, що в Україні жінки можуть мобілізуватися лише добровільно. Президент України Володимир Зеленський заявив на підсумковій пресконференції у грудні 2023 року, що мобілізації жінок в країні під час воєнного стану не буде. Зараз військовий облік поширюється лише на тих жінок, які здобули освіту за медичними та фармацевтичними спеціальностями, але й вони можуть служити лише за власним бажанням.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати мобілізацію в Україні та викликати паніку серед місцевого населення. «Детектор медіа» неодноразово спростовував інші російські вигадки про мобілізацію в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join