Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В ізраїльтян з подвійним громадянством нібито відбирають паспорти в Україні для мобілізації

Пропагандисти стверджують, що кілька сотень громадян з подвійним громадянством Ізраїлю та України не можуть перетнути кордон через те, що їхні паспорти вилучила прикордонна служба. Мовляв, щоб повернути документи, їм потрібно оновити дані у територіальному центрі комплектування, після чого їх можуть мобілізувати. Втім це - фейк.

На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони знайшли оригінал фото, яке було відредаговане пропагандистами. Знімок був опублікований ще у 2017 році Святошинським відділом Київської Державної міграційної служби України і насправді містить рукописну інформацію про стан готовності замовлених паспортів.

До того ж такі дії прикордонників не мали б сенсу, оскільки Україна не визнає подвійного громадянства. Відповідно, громадяни з подвійним громадянством Ізраїлю та України в правовому полі вважаються лише громадянами України і на них поширюються відповідні права та обов’язки. Тобто, військовозобов’язані чоловіки з подвійним громадянством не мають права залишати Україну. Це пояснив представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб вкотре зірвати мобілізаційну кампанію у країні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join