Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці нібито підпалили варшавський хмарочос

Російські пропагандисти розповсюджують інформацію, нібито українці підпалили хмарочос Spektrum Tower у Варшаві. Мовляв, західні країни мовчать про участь українців та виправдовують це "несправністю електропроводки". Самі ж українці, за словами пропагандистів, мстяться у такий спосіб за те, що Польща та країни Балтії депортують їх назад на війну. Проте це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що справді, 8 травня 2024 року у Варшаві сталася пожежа в офісній будівлі Spektrum Tower. Проте Державна пожежна охорона тоді не оприлюднила причини пожежі та імена або національність осіб, які можуть бути причетними до неї. Про це не повідомляли й польські медіа. Крім того, команді VoxCheck не надійшла відповідь від польської поліції щодо цієї події.

20 травня 2024 року прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польські правоохоронні органи затримали 9 підозрюваних, які, найімовірніше, є членами російської шпигунської групи та причетні до підпалів у Польщі. Проте Туск не зазначив, що саме українці були причетні до пожежі у Spektrum Tower у Варшаві.

Також важливо зауважити, що Польща та країни Балтії не депортують українців на війну, як стверджують росіяни. Посол Польщі в Україні свого часу наголосив, що польська влада не змусить чоловіків призовного віку повертатися в Україну примусово.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати процес мобілізації в Україні та українських біженців у Європі. "Детектор медіа" спростовував й інші фейки на цю тему.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join