Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українська влада нібито закупила кілька сотень позашляховиків, щоб «поліція ловила ухилянтів»

У соціальних мережах поширюють відео із зображенням сотень позашляховиків з маячками і символікою Національної поліції України. Відео супроводжується підписом: «А на машини для фронту ми з людей збирати будемо?». У коментарях до нього деякі користувачі обурені — мовляв, уряд, нібито ігноруючи потреби фронту, закупив ці машини для поліції, щоб «легше ловити ухилянтів».

Однак це відео поширюється без належного контексту і не відображає справжні події. На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake.

Вони з'ясували, що насправді на відео показано 635 кросоверів з екологічними двигунами Mitsubishi Outlander, які були придбані ще у 2017 році Міністерством внутрішніх справ у рамках Кіотського протоколу. Україна ратифікувала Кіотський протокол 4 лютого 2004 року. Згідно з ним, для кожної країни встановлюється максимально допустима межа викидів парникових газів. Україна не використала всю свою квоту — залишки були продані Японії за гроші або в обмін на товари. Це відео було опубліковане пресслужбою Міністерства внутрішніх справ України у травні 2017 року.

Його представники зазначили, що ці автомобілі призначені для потреб патрульної поліції, груп швидкого реагування, підрозділів превенції та вибухотехніків.

Пропагандисти підхоплюють подібні маніпуляції, щоб зірвати процес мобілізації в Україні та викликати недовіру суспільства до державних інституцій. «Детектор медіа» спростовував й інші російські маніпуляції щодо мобілізації в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join