Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Україна виправдовує свої невдачі в контрнаступі неефективністю західної техніки

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українські військові почали нарікати на західну техніку. Нібито вона не пристосована для України, і взагалі саме через неї бійці «зазнають невдач» у контрнаступі. Автори посилаються на матеріал видання The Wall Street Journal. Це — маніпуляція. 

За кейс узялися фактчекери проєкту Stop Fake, які встановили, що в матеріалі не йдеться про те, що українські військові нарікають на західну зброю, а надто виправдовують «невдалий контрнаступ». Журналісти The Wall Street Journal опитали кількох українських військовослужбовців, які зараз беруть участь у боях на Запорізькому та Донецькому напрямках. Один із бійців зазначив, що, на його думку, броньовані машини MaxxPro не пристосовані до пересування болотистою місцевістю. Саме цю фразу пропагандисти використали і спотворили весь контекст цитати. Оскільки військовий не критикував і не виправдовував «невдачі» в контрнаступі. Він розповідав про особливості експлуатації тієї чи іншої техніки. 

У такий спосіб автори вкотре просувають неправдиві меседжі про поламану чи несправну західну зброю. Так вони хочуть показати, що українська армія постійно програє, і навіть інноваційна західна техніка не допомагає.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join