Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У США розробили карту і план розподілу Росії

Про це повідомляють російські пропагандисти. Йдеться про те, що нібито Комісія по безпеці та співпраці в Європі (Гельсінська комісія США)  розробила проєкт під назвою «Деколонізація Росії: моральний та стратегічний імператив», який передбачає розподіл Росії на сімнадцять частин. Це — неправда.

Як пишуть фактчекери StopFake, на сайті Гельсінської комісії США справді можна знайти анонс заходу під назвою «Деколонізація Росії: моральний та стратегічний імператив». Але він не має жодного стосунку до розподілу Росії та карти, яку поширюють російські медіа. Під час дискусії обговорювали фундаментальні основи агресивної і жорстокої політики Росії, і як наслідок відпрацьовували ідеї що допоможуть стримати Росію та запровадити довгостроковий мир на євразійському континенті. Йшлося про російський імперіалізм та деколонізацію Росії у розумінні припинення відносин, у яких метрополія встановлює політичний контроль над іншою країною, використовує її економічний та природній потенціал у своїх цілях. Тобто припинення контролю Росії над іншими державами.

Щодо карти, то вона була створена у 2021 році користувачем під псевдо «Kaiyr» та знаходиться у вільному доступі в інтернеті.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join