Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Представники української влади нібито їздили в Сирію, щоб зустрітися з угрупованням «Гаят Тахрір аш-Шам»

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що неназвані представники України в середині червня 2024 року мали зустріч із членами джихадистського угруповання «Гаят Тахрір аш-Шам» у сирійському місті Ідліб. «Представники української влади» буцімто хотіли обміняти на 75 одиниць БПЛА «чеченців, туркменів і грузинів», які брали участь у війні в Сирії та яких утримує «Гаят Тахрір аш-Шам». Статися це нібито мало за умови, що ці безпілотники використають проти росіян, які перебувають на території Сирії. А серед тих, кого нібито хотіли обміняти, був, зокрема, так званий «міністр оборони» ІДІЛ Абу Умар аш-Шишані.

Проте ця інформація не відповідає дійсності, повідомляє Укрінформ. Україна не веде жодних перемовин із терористичними організаціями. Крім цього, обміняти Абу Умара аш-Шишані на безпілотники чи будь-що інше неможливо, адже він загинув у 2016 році в Іраку під час бойових дій навколо міста Мосул.

Також у своїх дописах російські джерела посилаються на турецькомовне видання Aydınlık, яке є проросійським і неодноразово публікувало фейки про Україну. Видання належить політичній партії «Ватан», яка пропагує антизахідний і проросійський порядок денний. Це єдина політична сила в Туреччині, що закликала визнати російську окупацію Криму та Абхазії.

Варто зазначити, що Україна не має жодних дипломатичних представництв у Сирії, оскільки 30 червня 2022 року розірвала будь-які відносини з цією країною.

Цим фейком Кремль у черговий раз прагне безпідставно звинуватити Україну в «підтримці міжнародного тероризму». Також пропагандисти використовують цей вкид як доказ так званому «українському сліду» в терактах, які відбуваються в самій Росії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join