Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Олімпіада в Парижі: ВАДА нібито планує запровадити антидопінгові послаблення для олімпійської збірної України для боротьби зі стресом

Проросійські телеграм канали поширюють інформацію, що олімпійська збірна України може стати першою в історії сучасних ігор, хто отримає послаблення за антидопінговими правилами ВАДА (Всесвітнього антидопінгового агентства). Така ініціатива буцімто має на меті допомогти українським спортсменам у боротьбі зі стресом, викликаним війною в Україні. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на відповідний матеріал нібито французької газети Le Monde й додають скриншот статті як «доказ».

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Однак це – фейк. Насправді Le Monde ніколи не публікувала такого матеріалу. Увівши назву статті англійською, яку й поширюють пропагандисти, у пошуковику Google: «Paris Olympics: WADA prepares a draft of anti-doping relaxations for the Ukraine national team», ― можна переконатися, що ні газета Le Monde, ні будь-яке інше видання не публікувало відповідного матеріалу. Крім того, на сайті Le Monde є окремий розділ про Олімпійські ігри, і там також немає статті про антидопінгові послаблення для олімпійської збірної України. Не знайти інформації про «допомогу українським спортсменам у боротьбі зі стресом» і на офіційному сайті ВАДА (Всесвітнього антидопінгового агентства)

Цим фейком пропагандисти прагнуть дискредитувати олімпійську збірну України напередодні змагань. Нагадаємо, що не всі російські та білоруські олімпійські спортсмени допущені до ігор у Парижі, оскільки в той чи інший спосіб висловлювали підтримку розвʼязаної Росією війни в Україні. Попри це, деяких із них все ж допустили до Олімпіади – вони виступатимуть під «нейтральним» прапором. 

• Читайте також: «Приїдемо в Париж на танках»: як агітпроп реагує на відсторонення від Олімпійських ігор 2024 - MediaSapiens.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join