Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк про те, що внаслідок ракетного удару Росії по аеродрому у Хмельницькій області загинув військовослужбовець ВПС США

У російських пропагандистських телеграм-каналах поширювали повідомлення, що 26 вересня 2024 року в результаті російського ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові нібито загинув кадровий військовий ВПС США. Як «доказ» пропагандисти публікують відповідний допис такої собі «Melanie Malwin-Parker», буцімто дружини цього військового.

Однак це ― фейк, про що повідомив VoxCheck. Фактчекерам не вдалося знайти жодного акаунту на ім’я «Melanie Malwin-Parker» не лише у фейсбуці, але й у мережі загалом. 

Також на самому фото нібито з загиблим військовим помітно редагування ― у нього немає частини лівого вуха. 

Скриншот фейкового допису

Окрім цього, у фейковій публікації начебто дружини військового геолокація вказана як «Altus Air Force Base». Це авіабаза ВПС США, яка розташована в місті Алтус, штат Оклахома. На офіційному сайті бази вказано, що на ній розташоване 97-ме авіаційне крило. Воно складається з 58-ї транспортної ескадрильї, 54-ї та 56-ї ескадрильї повітряного дозаправлення. Підрозділи виконують свої завдання на військово-транспортному C-17 Globemaster III та на літаках-заправниках KC-135 Stratotanker і KC-46 Pegasus. Серед переліку техніки відсутній винищувач F-16, а тому в України не було потреби в спеціалісті з цієї бази.

Російська пропаганда поширює цей фейк задля підживлення наративу про нібито присутність «іноземних найманців» в Україні. Раніше ми аналізували дезінформацію, яка полягала в тому, що партнери нібито надали Україні несправні винищувачі F-16.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join